ក្រសាំងទាបជារុក្ខជាតិប្រភេទស្មៅច្រើនដុះតាមគុម្ពផ្កា
ក្នុងសួនបន្លែ តាមកៀនកោះដែលសើមត្រជាក់ មានកម្ពស់ពី ១៥ ទៅ ៣០ សម មានដើមសថ្លាស្រួយ
បៀមជាតិទឹក មានស្លឹកពណ៌បៃតងភ្លឺ និងគ្រាប់ល្អិតៗដូចម្រេច រសជាតិហឹរ ។ ខ្មែរយើងនិយមបរិភោគជាអន្លក់
ឬ ឆាត្រឡប់ជាមួយសាច់គោ ក្រសាំងទាបមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព សម្រស់ និង
រក្សាជម្ងឺ ដោយសារក្រសាំងទាប មានបរិមាណ វិតាមីន C និង បេតាការ៉ូទីនខ្ពស់ ក្នងស្លឹកមានសារធាតុ TRINIDATE
ដែលច្រើនយកមកប្រើជាថ្នាំត្រជាក់។ នៅប្រទេសមួយចំនួន ក្រសាំងទាបត្រូវបានយកមកប្រើទម្លាក់
ជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម Cholesterol។ ខាងក្រោមគឺជាអត្ថប្រយោជន៍
ជាច្រើនទៀតរបស់ក្រសាំងទាប៖
១. ស្លឹកក្រសាំងទាប
យកមកបុកពូតយកទឹកពិសារបំបាត់ឈឺក្បាល ។
២. បំបាត់ជម្ងឺភ្នែក , កន្ទុយថ្លែន Glaucoma
៣.បន្ថយកម្តៅ កែរលាក , បំបាត់ចុកពោះ
៤. មហារីកសុដន់
៥. ជួយបេះដូង , បញ្ចុះ ទឹកនោម
៦. ព្យាបាលរើម ( បុកស្លឹក ជាមួយល្មៀត និង
ម្សៅអង្ករ យកទៅ បិទ ទុកចោលមួយយប់ )
៧. កែពិស , បុស , កើតមុន
ដោយទប់ស្កាត់ពពួកបាត់តេរី
៨. ជួយបំបាត់ការឈឺសន្លាក់
៩. ប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី
ទប់ស្កាត់ជម្ងឺមហារីក
១០. ស្លឹកក្រសាំងទាបមិនត្រឹម រក្សាមុនទេ
ថែមទាំងជួយ បំប៉នស្បែកឲ្យភ្លឺរលោង ( ច្រើន
យកស្លឹកដាំទឹកយកមកលាងមុខ )
១១. ច្របាច់ស្លឹកយកមកកក់សក់បំបាត់ជ្រុះ
និងធ្វើឲ្យសក់ភឺ្លទន់រលោង ។
សម្គាល៖ ក្រសាំងទាបជាបន្លែសម្រាប់បរិភោគ
មិនមែនជាថ្នាំសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺឡើយគ្រាន់តែវាមានគុណសម្បត្តិ
ដល់ការថែរក្សាសុខភាពនិង ជំងឺ ៕
ប្រភពមកពី៖ Sakhan Um
No comments:
Post a Comment