ល្ហុង
គឺជាផ្លែឈើហូបផ្លែមួយប្រភេទដែលប្រជាជនកម្ពុជានិយមបរិភោគជា
ផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយជីវជាតិ។
ផ្លែល្ហុងយើងអាចយកទៅជាបន្លែសម្រាប់ស្លទៀតផង។នៅខាងក្រោមនេះ
យើងនឹងបង្ហាញពីរបៀបនៃការដាំផ្លែល្ហុងឲ្យបានផ្លែល្អនឹងផល ច្រើន។
អ្នកមីងសយ ជាកសិកររស់នៅក្នុងភូមិធំ
ឃុំភូមិធំ ស្រុកកៀនស្វាយ
ខេត្តកណ្ដាលជាអ្នកប្រកបមុខកសិកម្មដាំដុះនៅបន្លែគ្រប់មុខ
អ្នកមីងបាននិយាយប្រាប់អំពីរបៀបនេះការដាំដំណាំល្ហុងដូចតទៅ៖
១. ការជ្រើសរើសពូជ
និងការត្រៀមពូជដាំ
ល្ហុង ដែលគាត់ដាំ
ជាពូជដែលជ្រើសរើស និងរក្សាទុកដោយខ្លួនឯង ។
ចំពោះលក្ខណៈពូជដែលគាត់ជ្រើសរើសមានផ្លែធំវែង
ផ្លែច្រើនមិនដាច់ដើមមានសុខភាពល្អ ។ នៅពេលដែលផ្លែទុំល្អ
គាត់ពុះយកគ្រាប់ចេញពីផ្លែទៅលាងទឹកឲ្យជ្រះរំអិល រួចយកទៅហាល ឬសំដិលរហូតស្ងួត
(២-៣ ថ្ងៃ) ទើបយកទៅច្រកកែវទុក ។
២. ការបណ្ដុះកូន
ចំពោះ
ការដាំគឺគាត់បានយកគ្រាប់ទៅបណ្ដុះ មុននឹងយកទៅដាក់ដាំក្នុងចំការ ។
គាត់យកដីដែលមានជីជាតិច្រកចូលក្នុងថង់ប្លាស្ទិកខ្មៅដែលត្រៀម
រួចជាស្រេច បន្ទាប់មកយកគ្រាប់ទៅត្រាំទឹករយៈពេល ២ ថ្ងៃ និងផ្អាប់ទុករយៈពេល
៧ ថ្ងៃ (ឲ្យដុះពន្លកសៗ) ទើបយកទៅដាក់ដាំនៅក្នុងថង់ពី ៣-៤ គ្រាប់ ក្នុង
១ ថង់ ។ ក្រោយពីដាក់គ្រាប់បណ្ដុះហើយ គាត់ស្រោចទឹកឲ្យជោគរៀងរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីឲ្យកូនល្ហុងលូតលាស់ល្អ
។ ចំពោះថ្នាលបណ្ដុះកូន
គាត់បានប្រក់រោងសំណាញ់ដើម្បីកុំឲ្យកូនល្ហុងត្រូវពន្លឺខ្លាំង ពេក ។
៣.ការរៀបចំដីដាំ
ក្នុងការរៀបចំដីដាំ គាត់ភ្ជួរហាលដី
៤-៥លើក ដោយចន្លោះពីមួយលើកទៅមួយលើកមានរយៈពេល ១០ ថ្ងៃ ។
នៅពេលភ្ជួរលើកទី ១ គាត់បានដាក់ជីលាមកសត្វពុកផុយ ១,៥ ទៅ ២
តោន ភ្ជួរលុបលើផ្ទៃដី ១៣ អារ ។ ក្រោយពីភ្ជួររាស់ហាលដី
រួចគាត់លើកជារងដែលមានទទឹង ១,៥ ម៉ែត្រ
បណ្ដោយទៅតាមស្ថានភាពដី ។ នៅលើរង គាត់ជីករណ្ដៅជាជួររណ្ដៅ និមួយៗទំហំ ៣
តឹកបួនជ្រុង និងជម្រៅ ៣ តឹក ដោយទុកចន្លោះពីររណ្ដៅមួយទៅមួយ ២,៥ ម៉ែត្រ ។ នៅក្នុងរណ្ដៅនិមួយៗ
គាត់ដាក់ជីលាមកសត្វពុកផុយច្របល់ជាមួយដីឲ្យសព្វ ។
៤.ការដាំ
គាត់
ចាប់ផ្ដើមយកកូនល្ហុងទៅដាំនៅចុងខែមេសា ឬដើមខែឧសភា ដែលជាដើមរដូវ
ដើម្បីកាត់បន្ថយការស្រោចទឹក ។ កូនល្ហុងដែលគាត់យកមកដាំមានអាយុ ៤៥ ថ្ងៃ
គាត់បានហែកថង់ចេញ រួចដាក់ក្នុងរណ្ដៅ
បន្ទាប់មកយកដីនៅមាត់រណ្ដៅលុបសង្កត់ឲ្យណែន
រួចយកកម្ទេចចំបើងគ្របជុំវិញគល់ និងស្រោចទឹកឲ្យជោគ ។
ក្នុងមួយរណ្ដៅដាំមួយដើម ដោយជ្រើសរើសយកតែកូនល្ហុងដែលមានសុខភាពល្អ ។
៥.ការថែទាំ
នៅ ពេលល្ហុងនៅតូច គាត់ស្រោចទឹក ១
ថ្ងៃម្ដង ដោយប្រើទុយយោបាញ់នៅលើស្លឹករហូតដល់ល្ហុងធំចេញផ្កាគាត់បញ្ចូល
ទឹកនៅតាមចន្លោះរង ៣ ថ្ងៃម្តង លៃយ៉ាងណាកុំឲ្យដីស្ងួតពេក ឬសើមពេក ។
ក្រៅពីការស្រោចទឹក គាត់ឧស្សាហ៍ពូនគល់
គឺនៅពេលដែលសង្កេតឃើញឫសល្ហុងមួយចំនួនដុះលើផ្ទៃដី
និងក្រោយការប្រមូលផលលើកទី ២ ។ ល្ហុងជាដំណាំដែលត្រូវការពន្លឺថ្ងៃដូច្នេះគាត់បានកាច់មែកងាប់ៗ
នៅក្បែរគល់ប្រមូលចោល និងធ្វើស្មៅក្បែរគល់
ដើម្បីកុំឲ្យមានភាពស៊ុបទ្រុបឲ្យពន្លឺចាំងចូលគ្រប់គ្រាន់ ។
អ្នកមីងបានប្រើជីកែង ចំនួន ៥ គីឡូក្រាម
សម្រាប់បំប៉នដោយដាក់នៅក្បែរគល់មួយរណ្ដៅបន្តិចៗ ។
ក្នុង ការដាំល្ហុងនេះ
គាត់តែងជួបប្រទះនូវសត្វល្អិត និងជំងឺមួយចំនួនដូចជា ជំងឺរលួយគល់
ធ្វើឲ្យស្លឹកស្រពោន រលួយឫស និងគល់ត្រឹមស្មើដីតែម្ដង
ជំងឺពុកឫសកែវធ្វើឲ្យស្លឹកឡើងលឿង និងបញ្ឈប់ការចេញផ្លែ ជំងឺឆ្កួតត្រួយ
ធ្វើឲ្យត្រួយរួញ ហើយផ្អាកការចេញផ្លែ ។
ចំពោះ វិធានការណ៍កម្ចាត់
បើល្ហុងនៅតូចគាត់ ដកដើមចោល ឬ កាត់ស្លឹក ឬ ត្រួយដែលកើតជំងឺចោល ។
ចំពោះសត្វល្អិតមានក្រាមរោមផ្លែ ដែលធ្វើឲ្យផ្លែមិនសូវលូតលាស់
ហើយគ្មានរសជាតិ ។ ករណីសត្វក្រារោមផ្លែគាត់មិនទាន់ មានវិធានការណ៍កម្ចាត់ទេ
ប៉ុន្តែវាកើតមានតិចតួច ប៉ុណ្ណោះក្នុងចំការរបស់គាត់ ។
៦.ការប្រមូលផល
ក្រោយពេល ដាំបានរយៈពេល ៥ខែ
គាត់ប្រមូលផលផ្លែល្ហុងចាស់លក់ ។ ការបេះ ធ្វើឡើងបន្តបន្ទាប់ក្នុងរយៈពេល
៦ខែ ទៅ ១ឆ្នាំ ក្រោយពីបេះលើកទី ១ រហូតដល់ខ្សោយ ទើបគាត់កាប់ដើមចាស់ចោល
និងដាំថ្មីឡើងវិញ ។ តាមការប៉ាន់ស្មានរបស់គាត់
ជាសរុបគាត់បេះលក់បានប្រមាណ ១២ តោន (ល្ហុងខ្ចី) ។
ហើយបើទូទាត់លើការចំណាយ គាត់ទទួលបានចំណូលសុទ្ធ ២-៣ លានរៀល ។
ដូច្នេះល្ហុងបើគិតទៅក៏មិនស្រួលក្នុងការដាំដុះប៉ុន្មានទេ
ទាល់តែមានបទពិសោធន៍ទើបដាំបានផលល្អ៕
ប្រភព៖ ksmc-news.com
ប្រភព៖ ksmc-news.com
No comments:
Post a Comment